Šefčovič bizottsági alelnök energiauniós túrára indul, júniusban Budapestre is jön

2015. 5. 28.

Az Európai Bizottság alelnöke, Maros Šefčovič június közepén Budapestre látogat, a most indított, 28 tagállamra kiterjedő Energiaunió-túra magyar állomásaként.

A körút célja, hogy tagállamok kormányaival, parlamenti képviselőkkel és helyi véleményformálókkal, köztük civilekkel párbeszédet folytasson az Energiaunióról, ami a Bizottság egyik fő politikai prioritása.  Az Energiaunió létrejötte számottevően csökkenteni fogja az Unió üvegházgáz-kibocsátásait és energiafüggőségét az energiahatékonyság és az alternatív energiaforrások ösztönzésével, és a nemzeti energiarendszerek nagyobb integrációjával.  A közös fellépést indokolja, hogy az EU a világ legnagyobb energiaimportőre – teljes energiafelhasználásának 53%-át importból szerzi be, melynek értéke éves szinten hozzávetőleg 400 milliárd euró.  Az Energiaunió magyar szempontból különösen fontos eleme, hogy a jövőben a Bizottság nagyobb átláthatóságot és előzetes bizottsági vizsgálatot szeretne a tagállamok EU-n kívül országokkal kötött energia-szerződéseiben, ideértve a gázvásárlást, illetve az atomerőmű-fejlesztéseket.

A Juncker csomagból jut forrás 40 ezer francia háztartás energiahatékonysági felújítására

Mind az Energiaunió megvalósításában, mind az európai gazdasági fejlődés fellendítésében kulcsszerepet játszik a Juncker tervként ismertté vált, Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) , amely 2015 és 2017 között várhatóan 315 Mrd euró magántőke befektetést kíván mobilizálni 2015 és 2017 között olyan projektekre, amelyek társadalmi-gazdasági megtérülése magas, és legkésőbb 3 éven belül képesek elindulni.  Magyarország egy 50 projektből álló listát tett le az asztalra, ám ezek között egyelőre nincs olyan, ami az energiahatékonyságot támogatná.

„A francia példa is mutatja, hogy más tagállamokban az energiahatékonyság ösztönzése központi szerepet kap. Nálunk azonban úgy tekintenek rá, mint iskolai házi feladatra. Pedig alapvető nemzeti érdekünk, hogy minél kevesebb energiát fogyasszunk, és minél kevésbé függjünk EU-n kívüli országoktól. De ezt nem tudjuk az EU segítsége nélkül elérni, és ebben segít az Energiaunió és a Juncker terv” -  mondta dr. Bart István, a MEHI igazgatója.

A Magyar Energiahatékonysági Intézetről:

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. (MEHI) az energiahatékonysági piacon érdekelt vállalkozásokkal partnerségben működő elemző és érdekérvényesítő szervezet. Arra alakult, hogy ösztönözze az energiahatékonysági beruházásokat, mind kormányzati intézkedések segítségével, mind a fogyasztók, piaci szereplők tájékoztatásával. A MEHI partnerei hazánk meghatározó energiahatékonysági vállalkozásai.

További információ, kapcsolat:

dr. Bart István                                              mehi@mehi.hu                                  Tel: 30 948 2246