A rezsicsökkentés tartalékai az energiahatékonyságban vannak

2015. 8. 5.

A rezsicsökkentés a szakminisztérium becslése szerint három év alatt több mint 570 milliárd forintot hagy a fogyasztók zsebében. Ebből a forrásból három év alatt akár 300 ezer lakás energiahatékonnyá tudna válni, melynek révén feleződhetnének az érintett háztartások energiaköltségei.

A magyarok átlagosan még mindig összkiadásuk több mint negyedét fordítják lakásfenntartásra és az energiaszámlák kiegyenlítésére. Vásárlóerő-paritáson – azaz pénztárcánkhoz mérve - a gáz és áram együttes költségeit tekintve az EU 28 tagállamának utolsó harmadában helyezkedünk el. Nem véletlenül, a magyar lakások több mint kétharmada energetikai felújításra szorul. Az ezredforduló óta alig javult a magyar háztartások egy négyzetméterre jutó fűtési energiafelhasználása.[1]

 

Az elmúlt évtizedben a magyar háztartások energiahatékonysági javulását tekintve pedig a „futottak még” kategóriába esünk, az EU átlag a magyarnál 2,5-szer magasabb.

 

Az igazi rezsicsökkentés az energiahatékonyság ösztönzésében rejlik. Kevesen tudják azt, hogy az energiahatékonyság növelése számos előnnyel jár az energiaszámlák csökkentésén túl is. A Magyar Energiahatékonysági Intézet kidolgozott egy programot, mely 2014-2020 között 420 milliárd forint állami (uniós) forrás bevonásával lehetővé tenné, hogy évi 40 ezer lakás váljon energiahatékonnyá. A megvalósuló energiahatékonysági beruházások előnye lenne még, hogy több tízezer új munkahely jönne létre – egyenletesen elosztva az ország teljes területén -, és a költségvetés egyenlege évente sok tízmilliárdos többletet könyvelhetne el. A Kormány által idén elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia is hasonló következtetésre jutott.”- mondta Szalai Gabriella, a MEHI munkatársa.

A Magyar Energiahatékonysági Intézetről:

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. (MEHI) az energiahatékonysági piacon érdekelt vállalkozásokkal partnerségben működő elemző és érdekérvényesítő szervezet. Arra alakult, hogy ösztönözze az energiahatékonysági beruházásokat, mind kormányzati intézkedések segítségével, mind a fogyasztók, piaci szereplők tájékoztatásával. A MEHI partnerei hazánk meghatározó energiahatékonysági vállalkozásai.

 

További információ, kapcsolat:

Szalai Gabriella                                                mehi@mehi.hu                                                   Tel: 20 956 2160

 

 [1] Forrás: Enerdata, Energy Efficiency Trends for Households in the EU