[Greenfo] Energiahatékonyság nélkül vége a mostani éghajlatnak

2013. 06. 21

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/06/21/energiahatekonysag-nelkul-vege-a-mostani-eghajlatnak

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint a mai klíma megvédéséhez szükséges kibocsátás-csökkentés felét a hatékonyabb energiafelhasználásnak kell adnia.


Energiahatékonyság nélkül vége a mostani éghajlatnakA Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA), nemrég kiadott jelentése szerint az éghajlat katasztrofális mértékû megváltozásának megelõzéséhez négy fõ intézkedésre van szükség. Ezek közül a legfontosabb az energiahatékonysági beruházások fellendítése. Az IEA szerint az energiahatékonyság ösztönzése nem teher a gazdaságok számára, hanem lehetõség.

Az IEA júniusban adta ki az évente megjelenõ „World Energy Outlook” különkiadását, amely szerint veszélyben van a világ államai által meghatározott cél, hogy a földi átlaghõmérséklet ne nõjön 2 C° fölé. Ez az a maximális szint, amely mellett még van esély rá, hogy az éghajlat változása ne legyen katasztrofális mértékû. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke azonban nem csökken, és ennek hatására már most is érezhetõ az éghajlat változása.

Mivel a kibocsátások két harmada az energiatermelés és -felhasználás következménye, csak úgy maradhatunk 2 C° alatt, hogyha ezen e téren jelentõs beruházásokra kerül sor. A legfontosabb, és legnagyobb kibocsátás-csökkenéssel járó beruházási terület az energiahatékonyság, mind az ipari energiafogyasztásban, mind a lakossági fûtésben és áramhasználatban. Ez a terület a szükséges összes kibocsátás-csökkentés majd felét adja.

A további három javasolt intézkedés:
1) a legszennyezõbb szénerőmű-típusok építésének betiltása,
2) az olaj- és földgáz-termelés során elszökő metán, és
3) a fosszilis üzemanyagok ártámogatásának csökkentése.

Az IEA kiemeli, hogy ezek az intézkedések (az ún. „4-et a 2 C°-ért” forgatókönyv) nem fogják vissza a gazdasági növekedést, és nem jelentenek többlet-terhet az államoknak. Mi több, segítik a gazdasági válságból való kilábalást.
„A politika hajlamos arra, hogy látványos energetikai nagyberuházásokkal próbálja megoldani minden problémánkat, így az éghajlatváltozást is. A valóság azonban az, amire az IEA is rámutat: a kevésbé izgalmas, de széles körben megvalósuló kisebb takarékossági beruházások (pl. a lakóházak szigetelése, kazáncseréje) sokkal hatékonyabb eszközök”. mondta dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója. „Magyarországon éppen ezért volna szükség mielõbb egy átfogó lakossági épületenergetikai támogatási program megindítására, ami évente lakások tízezreihez jut el. Ilyen Szlovákiában és a balti államokban már régóta mûködik, és biztos vagyok benne, hogy mi is meg tudnánk valósítani ezt.”