ZBR értékelés/Green Investment Scheme analysis

2014. 5. 27.
A KSH 2005-ben a hazai lakásállományról és lakásviszonyokról készült kiadványa alapján a magyarországi lakóingatlanok többsége egyszintes családi ház. A társasházi lakásoknak 11%-a, a családi házaknak pedig 15%-a 1990 után készült, addig a városi bérházak, a hagyományos parasztházak és a tanyaépületek több mint fele a második világháború előtt épült, új alig van közöttük, Összességében a lakásállomány 25%-a származik még az 1945 előtti időkből, kétharmada pedig a szocializmus 45 évének produktuma.
 
Az idősebb 1960-elött épült lakóingatlanok az Észak-magyarországi régió szélén, Baranya, Somogy és Zala megyében, az Alföld egyes területein (Hajdú-Bihar és Békés megye), illetve Nógrád megyében találhatóak.
 
 
Magyarországon a családi házak és a parasztházak dominálnak, arányuk a teljes lakásállománynak a 2/3 része. Ezek jellemzően 1-3 lakásos épületek. Lakótelepeken található a lakások 1/5 része, a fennmaradó része pedig többlakásos zöldövezeti épületekben, vagy városi bérházakban található. 2003-ban a lakott lakások 36%-a négy vagy annál több lakásos épületben volt található. az 1990-es években lezajlott lakásprivatizáció óta ezek többsége társasházként működik.