KKV-hitel-támogatás plusz

2013. 5. 7.

Háttér - Új MNB-program
Az MNB új hitelprogramja lehetővé teszi a bankoknak, hogy 2%-os kamattal nyújtsanak hitelt magyar kis- és középvállalatoknak.  Ezzel várhatóan eredményesen kibővül a banki hitelajánlati oldal, de a nehéz gazdasági helyzet miatt sok vállalkozás várhatóan nem talál olyan beruházási lehetőséget, amelyre érdemes lenne hitelt felvennie.  Ezért szükség van arra is, hogy a KKV-kat a még kiaknázatlan beruházási lehetőségek irányába tereljük.

A jövedelmezőség javítási energiahatékonysági beruházásokkal
Az energiahatékonyság válságbiztos beruházási lehetőség

Ha egy vállalkozás nem lát lehetőséget új piacok meghódítására, a jövedelmezőség növelésének egyik lehetséges módja a költségek csökkentése.  Ebbe beletartoznak az energiahatékonysági beruházások.  A magyar KKV-k körében számos, rövid távon is megtérülő energiahatékonysági beruházási lehetőség van.  Ezek nem a rossz megtérülés, hanem az információhiány és a nem megfelelő vállalati prioritások miatt nem valósulnak meg.  A MEHI-ben együttműködő cégek tapasztalata szerint a legtöbb cég nem ismeri a megtakarítási lehetőségeket, és az audit elkészülte áttörést jelenhet egy-egy beruházások megvalósításához.

Az energiahatékonysági beruházások legfőbb akadályai:
•    a vállalatok nem tudják, hogy milyen konkrét megtakarítási lehetőségeik vannak, és vonakodnak kifizetni az ehhez szükséges audit költségét;
•    a vállalatok eddig nem kaptak programmal megalapozott iránymutatást arra, hogy a KKV-k energiahatékonysága államilag támogatott beruházási irány, és ezért eddig nem fókuszáltak ezekre a lehetőségekre.

Az energiahatékonysági beruházások javítják a hitel visszafizetési képességet
Egy friss USA-tanulmány szerint  az energiahatékony házak esetében egyharmaddal csökken a nemfizetési kockázat, ugyanis az alacsonyabb rezsiköltség miatt több forrás marad hiteltörlesztésre.  Bár a tanulmány a lakossági szektorra készült, a tapasztalatok valószínűleg érvényesek a KKV-kra is.
Az épületek energiahatékonyságának javítása gyakran gyorsabban megtérülő beruházás, mint a bankbetét, vagy más befektetési lehetőségek.  Ezek a beruházások azonban jelentős kezdeti költséggel járnak, így hitelek, és megfelelő szakmai segítség nélkül nehezen valósulnak meg.

Az energiahatékonysági beruházásoknak általános gazdaságösztönző hatása van
A magyar gazdaság számára kitörési lehetőséget jelent az energiahatékonysági beruházások ösztönzése. E beruházások növelik a gazdasági aktivitást, munkahelyek tízezreit biztosítják, csökkentik hazánk energiafüggőségét, és egyúttal csökkentik a rezsiköltségeket. Az erre költött állami források már egy év után termőre fordulnak a megnövekedett adóbevételek miatt.  Ez a felismerés a Kormány stratégiai terveinek is része.

Javaslat az energiahatékonysági beruházások banki hitelezésének elősegítésére
A MEHI az energiahatékonysági beruházásokban érdekelt vállalatokkal (köztük bankokkal) folytatott szakmai egyeztetés alapján az alábbi javaslatot dolgozta ki:

2 az 1ben: Hitel + energetikai átvilágítás-csomag
A fenti akadályokat egyszerre lehetne orvosolni, ha az MNB lehetővé tenné a bankoknak, hogy megemeljék a kamatmarzsot 5%-ra, ha:
•    a hitel célja energiahatékonysági beruházás
•    A bank a többletbevételből energiahatékonysági auditot finanszíroz, amely kiszámítja az adott vállalkozás energiahatékonysági potenciálját, és a lehetséges beruházások megtérülési idejét.  
•    Az elkészült audit a banki hitel-elbírálás alapjául szolgál

Ki állja az audit költségét?
Az audit költségét a bank csak megelőlegezi, és a vállalkozás a hitellel együtt törleszti.
Ha az audit nyomán nem kerül sor hitel-kihelyezésre:
•    ha az audit nem talált 5 éven belül megtérülő beruházási lehetőséget, akkor az audit költségét elharmadolja egymás között a bank, a vállalkozás és az állam.
•    ha az audit talált 5 éven belül megtérülő beruházási lehetőséget, de a bank nem tett hitelezési ajánlatot, akkor az auditot a bank fizeti.
•    ha az audit talált 5 éven belül megtérülő beruházási lehetőséget, és a bank is tett hitelezési ajánlatot, de a vállalkozás nem veszi fel a hitelt, az auditot a vállalkozás fizeti

Egy példa a hitel lebonyolítására
1.    Az ügyfél felkeresi a bankot azzal, hogy szeretne egy energiaracionalizálási beruházást végrehajtani, de nem tudja pontosan, hogy mit kellene tenni.  
2.    A bank megvizsgálja a vállalkozás általános hitelképességét.
3.    A bank elküld hozzá egy auditort, aki elvégzi az auditot, amelynek ára a cég méretétől függően alakul egy előre megszabott árlista szerint.
4.    Az elkészült audit tartalmazza a beruházási lehetőségeket és a megtérülési időket.
5.    A bank hitelezési ajánlatot tesz.
6.    A vállalkozó köteles elfogadni a hitelezési ajánlatot, ha 5 éven belül megtérülő beruházásokat azonosított az audit. (Ha nem fogadja el az ajánlatot, akkor köteles kifizetni az audit költségét a banknak)
7.    Igény esetén a bank ajánlatot tesz a beruházást megvalósító cégre is.  (Ebből a szempontból előnyös, ha az auditot egy olyan cég végzi, amelynek kivitelezői kapacitása is van.)

Ha egy vállalkozás pl. 5 M Ft-ot vesz fel 10 év futamidőre, 3%-nyi többlet-kamatmarzs kb. 750 ezer Ft-nak felel meg. Ebből elvégezhető egy audit (különösen, ha a bank nagyobb tételben köt le audit-kapacitásokat egy erre szakosodott cégnél.