Az energiahatékonysági beruházások számla-alapú finanszírozása

2013. 12. 12.

Magyarországon a lakossági energiahatékonysági beruházások egyik legfőbb akadálya a forráshiány.  Ennek orvoslására külföldön, különösen Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban már sikerrel alkalmazott innovatív finanszírozási megoldás a közműszámla-alapú finanszírozás (angolul: on-bill financing).   E megoldás lényege, hogy a fogyasztók egy adott energiahatékonysági beruházást (égőcsere, új háztartási berendezések, kazáncsere, stb.) nem saját forrásaikból fedeznek, hanem a közműszolgáltatón keresztül kapnak erre hitelt.  A beruházás ellenértékét a szolgáltató havi részletekben szedi be a közműdíjakkal együtt.  A szolgáltató ezt a szolgáltatást vagy saját forrásaiból, vagy fejlesztési banki hitelekből finanszírozza.  

A 2014-20-as uniós források felhasználásában kiemelt szerep juthat a számla-alapú finanszírozásnak, hiszen kiemelt cél lesz a lakossági és KKV-energihatékonysági beruházások támogatás innovatív finanszírozási eszközökkel.  Szerencsés egybeesés, hogy a tavaly elfogadott Energiahatékonysági Irányelv egyúttal kötelezi a tagállamokat, hogy létrehozzanak egy úgynevezett Szolgáltatói Energiahatékonysági Kötelezettséget (Energy Effciency Obligation), amelynek értelmében a szolgáltatók kötelesek évente 1,5%-nyi megtakarítást elérni fogyasztóik körében.

A közműszámla alapú finanszírozás legfőbb előnyei:

·         Önrész nélkül, gyorsan segíthetünk a fogyasztóknak energiaszámlájuk csökkentésében;

·         A fogyasztók teljes köre elérhető energiahatékonysági finanszírozási lehetőségekkel;

·         A fogyasztókhoz eljutó ajánlatok és kivitelezők minősége, illetve a tranzakciók legális jellege garantálható a központi hitelkihelyezésnek köszönhetően;

·         Az elért megtakarítások a számla-összegek alakulása nyomán jól követhetőek;

·         A hitelek nemfizetése sokkal kevésbé valószínű (hisz a törlesztés az energiaszámlával együtt történik), és így egyéb pénzforrások is könnyen bevonhatók az uniós források mellett;

Mindemellett, az energiaszolgáltatók is érdekeltek a rendszer bevezetésében, éppen a Szolgáltatói Energiahatékonysági Kötelezettségnek köszönhetően, hiszen ezen a módon könnyebben teljesíthetik az előírt megtakarításokat.

A számlás-finanszírozás bevezetéséhez természetesen szükség van jogszabályi változtatásokra is, illetve számlázási fejlesztésekre az energiaszolgáltatók részéről, de e kiadásokat bőségesen ellentételezi az a nyereség, ami a fogyasztóknál marad a rezsicsökkentő beruházásoknak köszönhetően.

A közműszámla-alapú finanszírozás hazai lehetőségeit részletesebben bemutatja a csatolt angol nyelvű anyag, amit a bal oldali sávban tudnak letölteni.