A Magyar Energiahatékonysági Intézet állásfoglalása a VEKOP társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetével kapcsolatban

2013. 12. 16.

Az energiahatékonysági beruházások esetében a VEKOP nem határozza meg az energia-megtakarítási célokat, így nem tudjuk, hogy a nagyobb prioritásokon belül kb. mennyi forrásra számíthatunk az energiahatékonyság terén. 

Nincs összhang a KEHOP, a GINOP, illetve a VEKOP között.  A KEHOP esetében átfedés van a támogatandó intézkedések terén (önkormányzati épületek energiahatékonysági beruházásai), a GINOP esetében pedig indokolatlan eltérések vannak a vállalati energiahatékonysági beruházások támogatási modelljei között.  A legjobb lenne a GINOP modelljét alkalmazni a VEKOP-ra is.  Emellett fontos biztosítani, hogy a pénzügyi eszközök célba juttatása egységes rendszerben, minél kevesebb párhuzamossággal történjen.

A VEKOP csak érintőlegesen tárgyalja az energiahatékonyságot segítő pénzügyi eszközöket, és nem tartalmaz részleteket a Partnerségi Megállapodásban már szereplő Energiahatékonysági Alapról.  Javasoljuk az innovatív finanszírozási eszközök és az Energiahatékonysági Alap részletes kidolgozását a szakértők és az ágazati szereplők bevonásával.  Az Alap a kiszámítható és tartós energiahatékonysági finanszírozás legfontosabb eleme.

 

Szeretnénk emlékeztetni, hogy szakmai szervezetek nemrégiben mutatták be a Hazai Hatékonyság programot, amely nemzetgazdasági hatáselemzések alapján mutatja be az energiahatékonyságra fordítandó összegeket, és javaslatot tesz egy Energiahatékonysági Alap kialakítására is.  A program elérhető itt: www.hazaihatekonysag.hu