Megérkeztek a friss részletek a magyar családok új ingyenhiteléről!

2021. 9. 26.

Október 4-én elindul az MNB 2,5%-os kamatozású Zöld Otthon Programja az energiahatékony új ingatlanba költözők számára. A friss Magyar Közlönyben megjelentek szerint ehhez a legfeljebb 70 milliós hitelösszeghez nyújthat kamattámogatást a kormány úgy, hogy 10 millió forint erejéig a kétgyerekesek, 15 millió forint erejéig a háromgyerekesek 0%-os kamattal vehetik fel a hitelt, amennyiben a CSOK-ot is igénybe veszik a költözéshez.

Az újépítésű lakások támogatásáról, többek között az új lakások CSOK-járól szóló 16/2016. számú kormányrendeletet módosította a kormány a frissen megjelent, 541/2021. számú rendeletével, ez alapján

AZ MNB REFINANSZÍROZÁSÁVAL OKTÓBER 4-ÉN ELINDULÓ, LEGFELJEBB 2,5%-OS KAMATOZÁSÚ ZÖLD OTTHON PROGRAMON BELÜL NYÚJTHAT A KORMÁNY KAMATTÁMOGATÁST A CSOK-OT IGÉNYBE VEVŐK SZÁMÁRA, ÍGY VEZETVE BE A 0%-OS „CSOK-HITELT”.

Ezt ugyan konkrétan nem mondja ki így a rendelet, de így fogalmaz:

a magyar állam vagy a magyar állam kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság által biztosított
hitelkeretből a hitelintézet által új lakás vásárlása vagy építése céljára közvetlenül vagy közvetetten továbbhitelezett kölcsön esetén,

és ebbe a megfogalmazásba az MNB új Zöld Otthon Programja is beleillik, hiszen azt (számukra 0%-os forrásköltségű) jegybanki refinanszírozásból kínálják a hitelintézetek. Ebből is következik, hogy a hitel igénybevételének a feltétele többek között az, hogy legalább BB energetikai besorolású újépítésű ingatlanba költözzenek a hitelfelvevők, és az épület primer energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év legyen.

A most módosított rendelet egyéb szabályai alapján az új, kamatmentes hitelt

  • két meglévő (vagy házaspárok esetében vállalt) gyermek esetén 10, három meglévő (vagy házaspárok esetében vállalt) gyermek esetén 15 millió forint erejéig lehet felvenni (további 60, illetve 55 millió forint vehető fel a Zöld Otthon Programon belül, hiszen a kettő együtt maximum 70 millió forint lehet),
  • két gyermek esetén legalább 180 napos, három gyermek esetében legalább 2 éves tb-jogviszonyra van szükség,
  • büntetlen előélet és köztartozás-mentesség kell hozzá,
  • az ingatlannak meg kell felelnie a CSOK-ra vonatkozó négyzetméter-előírásoknak is,
  • lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül lehet benyújtani az igénylést.

A fentiekből az is következik, hogy ha valaki a Zöld Otthon Program feltételei közül valamelyiket utólag nem teljesíti, akkor 3%-os CSOK-hitellé, ha a CSOK-hitel feltételeit, akkor 2,5%-os zöld hitellé válik, ha pedig egyiket sem, akkor kamattámogatás nélküli lakáshitelként kamatozik tovább (és visszamenőlegesen is) a hitel.

A legfeljebb 2,5%-os kamatozású Zöld Otthon Program és a keretében megvalósuló kamatmentes „zöld CSOk-hitel” várhatóan meghatározó lesz az új ingatlanok piacán, hiszen 2022. június 30. után már nem kaphatnak használatbavételi engedélyt a BB-nél alacsonyabb energiabesorolású lakóingatlanok, ugyanakkor ehhez képest némi szigorítást is jelent már az a kitétel, hogy az épület primer energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év kell, hogy legyen. A lakáshitelpiacon is jelentős változást hozhat az új termék: a KSH adatai szerint tavaly mindössze 21% volt az új lakásokra felvett hitelek aránya.  Építési célra 79, újlakás-vásárlási célra 111 milliárd forintnyi lakáshitelt vettünk fel 2020-ban, a használt lakások vásárlására felvett 636 milliárd forinttal szemben.

 

Alábbi táblázatunk alapján

MÍG A JELENLEG ELÉRHETŐ 3%-OS CSOK-HITEL TÖRLESZTŐRÉSZLETE 20 ÉVES FUTAMIDŐ ÉS 10 MILLIÓS HITELÖSSZEG MELLETT 55 EZER FORINT, A ZÖLD OTTHON PROGRAMBAN UGYANEZ 53 EZER FORINT LEHET, A KAMATMENTES CSOK-HITELLEL PEDIG 42 EZER FORINT.

A rendelet újdonsága, hogy a Zöld Otthon Program és a kamatmentes „zöld CSOK-hitel” nem egymás mellett fut majd, hanem utóbbit az előbbibe ágyazzák, így megfelelő hitelképesség esetén akár 70 millió forint is igénybe vehető lesz egy család számára zöld otthonba költözéshez legfeljebb 2,5%-os kamattal, és ebből lesz 10, illetve 15 millió felvehető 0%-os kamatozású kölcsön formájában.

Forrás: Portfolio.hu