Felújítási kisokos az otthonfelújítási támogatáshoz

2021. 4. 21.

Egyre többen döntenek úgy, hogy élnek a kormány által kiírt, 2021. január 1-je óta igényelhető otthonfelújítási támogatás lehetőségével. Ehhez azonban az érintetteknek nem csak a jogszabályokkal, de az energiahatékonysági szempontokkal is érdemes tisztában lenniük. RenoHub projekt partnerünk, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete összegyűjtötte listaszerűen, hogy milyen kritériumokra kell odafigyelni a különböző felújítási tételeknél, illetve, hogy azok milyen energiamegtakarítást és rezsiköltség csökkenést eredményezhetnek.

A klímatudatosság miatt is fontos, hogy a családiház-felújítások valóban energiahatékonyak legyenek és anyagilag is megtérüljenek. Bár a kormányzati támogatások köre olyan tételekre is kiterjed, amitől nem lesz energetikailag hatékonyabb egy ingatlan, mégis szerepel a listában számos olyan felújítási lehetőség, amitől fenntarthatóbbak lesznek az otthonok, a tulajdonosaik pedig örülhetnek az alacsonyabb rezsiköltségnek.

A táblázatban azon munkafolyamatokat vették szemügyre, amelyek energiahatékonysági javulással is járhatnak. Az MCsTE összeszedte, hogy egy-egy beruházás milyen arányú energiamegtakarítással járhat, hogy a rezsiköltség hány százalékát lehet megspórolni, és melyek azok a jogszabályok, helyi és országos rendeletek, amelyeket figyelembe kell venni a kivitelezés során. A megspórolt energia minden esetben függ a lakás, illetve műszaki berendezés aktuális állapotától, ezért több tíz százalékos eltérés is lehet felújítás és felújítás között. Az egyesület részletesebb útmutatása a honlapjukon érhető el.

Az energiamegtakarítással nem járó felújításokról és további részletekről a Portfólió cikkében olvashatunk.