#EUHaveYourSay: Szakértői véleményeket vár az EU

2020. 12. 9.

Két témában, egyrészt a zöld beruházások uniós osztályozási rendszeréről, másrészt az energiahatékonysági irányelv értékeléséről vár szakértői véleményeket az Európai Bizottság.

Zöld beruházások
Az Európai Unió fenntartható pénzügyi kezdeményezésének részeként az Európai Bizottság visszajelzéseket vár az érintettektől az ún. taxonómiai rendeletet (2020/852 / EU) kiegészítő jogszabály tervezetéről. A szakértői vélemények megkönnyítik az Európai Bizottság számára a szakmai feltételek meghatározását a zöld beruházások értékeléséhez.
Ez a jogszabály fogja meghatározni azokat a feltételeket, amelyeket betartva egy gazdasági tevékenységet –például épületfelújítást, épületvásárlást vagy -tulajdonlást – zöldnek nyilvánítanak majd. Olyan beruházások lehetnek zöldek, amelyek jelentősen hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez vagy az alkalmazkodáshoz, miközben nem károsítják jelentősen a többi környezeti célt.
A gyakorlatban mindez:
- meghatározza az energiaellátáshoz és -kereslethez kapcsolódó tevékenységek széles körének szakmai kritériumait;
- létrehoz egy közös nyelvet, amelyet a befektetők használhatnak, ha olyan projektekbe és gazdasági tevékenységekbe akarnak befektetni, amelyek jelentősen pozitív hatást gyakorolnak az éghajlatra és a környezetre, így fontos impulzust ad a befektetők számára az energiahatékonysági beruházások folytatásához is.
Ön is hozzájárulhat az EU fenntartható pénzügyi kezdeményezésének előmozdításához! Véleményét, visszajelzését a tervezethez javasolt szakmai kritériumokról 2020. december 18-ig küldheti el erről a linkről (Draft act fejezet alatt).

Az energiahatékonysági irányelv felülvizsgálata
Az Európai Bizottság az energiahatékonysági irányelv (2012/27 / EU) értékelését és felülvizsgálatát készíti elő két lépcsőben: először az irányelv 2012-es hatálybalépése óta érvényes keretet értékelik, kivéve a 2018-ban már minősített elemeket. Második lépésben ezen értékelés megállapításai alapján vizsgálják meg, mit érdemes az irányelvben racionalizálni, megerősíteni, kiegészíteni vagy megváltoztatni. A felülvizsgálat célja, hogy elérjük a 2030-as uniós energiahatékonysági nagyon ambíciózus célkitűzéseket, teljesítsük az EU megemelt, 55%-os üvegházgáz kibocsátás-csökkentési céljait, és szinergiákat biztosítsunk a többi Green Deal kezdeményezéssel, nevezetesen a megújuló energiáról szóló irányelvvel, a felújítási hullámmal (Renovation Wave) és az energiarendszer-integrációra vonatkozó uniós stratégiával.
Ha az energiahatékonyság területén dolgozik, vegyen részt ezen a nyilvános konzultáción! Egy online kérdőív kitöltésével mondhatja el véleményét, amely magyarul is kitölthető. A konzultáció 2021. február 9-ig elérhető, ezen a linken.