Bejelentették: ingyenhitelt vezet be a kormány a családoknak!

2021. 8. 23.

Több kisebb változást is bejelentett a családügyi miniszter mai sajtótájékoztatóján a CSOK-kal, a babaváró hitellel és az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban, de lesz egy nagyobb horderejű változás is: a 0%-os CSOK-hitel őszi bevezetése, amelyet azok tudnak igénybe venni, akik a CSOK mellett felveszik az MNB által októberben indítandó, legfeljebb 2,5%-os kamatozású zöld lakáshitelt is. Számításunk szerint havi 10-20 ezer forintot spórolhatnak az energiahatékony új lakásba költöző családok a már létező 3%-os CSOK-hitelhez képest.

A kormány célja, hogy minél többen, minél kevesebb adminisztratív teherrel, minél egyszerűbben hozzájussanak az otthonteremtési támogatásokhoz, ezt szolgálják az alábbi intézkedések:

  • az özvegyek esetében is figyelembe vehető lesz az elhunyt társ társadalombiztosítási jogviszonya,
  • figyelembe lehet venni a külföldön megszerzett felsőoktatási tanulmányokat is mint társadalombiztosítási jogviszonyt,
  • az otthonfelújítási támogatás a látás- és hallássérültek életét megkönnyítő akadálymentesítő munkálatokra is igénybe vehető lesz az érdekvédelmi szervezetek javaslata alapján,
  • bővítik a támogatásra jogosító beruházások körét kültéri lépcsőre vonatkozó és külső elektromos munkálatokkal,
  • a CSOK esetében, ha valaki mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat azon a telken, amelyre a CSOK-kal támogatott ingatlant épít, ez nem kizáró tényező,
  • a jelzálogcsökkentési támogatás lakáslízing esetében is elérhetővé válik,
  • 5000 forint alatti köztartozás nem kizáró tényező (ez főleg az autóvásárlási támogatásnál jött elő)
  • ha valaki kiegyenlíti a köztartozását, nem kell újrakezdenie a támogatások igénylésének a folyamatát.

A fentiekeken kívül további, technikai jellegű részleteket fognak megjelenni  a vonatkozó kormányrendeletben, amely hamarosan megjelenik – jelezte Novák Katalin. A legnagyobb horderejű bejelentés ezután következett:

AZ MNB ÁLTAL OKTÓBERI INDULÁSSAL BEJELENTETT ZÖLD OTTHON PROGRAM ÖSSZEKAPCSOLÓDIK A CSOK-KÖLCSÖNNEL: HA VALAKI ENERGIAHATÉKONY ÚJ OTTHONT ÉPÍT VAGY VÁSÁROL MEG A PROGRAMON BELÜL, AKKOR AZ Ő CSOK-KÖLCSÖNE TELJESEN KAMATMENTES LESZ

– jelentette be a családügyi miniszter.

A CSOK-hitel eddig 3%-os kamatozással futott, a Zöld Otthon Programban 70 millió forintig felvehető lakáshitel pedig az eddigi információk alapján legfeljebb 2,5%-os kamatozású lesz, és októbertől lesz elérhető a bankoknál. A 0%-os CSOK-hitel tehát kedvezőbbnek ígérkezik az MNB hitelprogramjánál is, ugyanakkor igénybevételének várhatóan a zöldhitel valamilyen minimális összeget elérő igénybevétele lesz a feltétele. Kérdés (nem tudni még), hogy mekkora zöld hitelt kell felvenni ahhoz, hogy valaki a 0%-os CSOK-hitelt igénybe vehesse. A CSOK-hitel maximális összege egyébként 10 (kétgyermekesek), illetve 15 millió forint (háromgyermekesek).

Az egymás után érkező kedvezményes hitelprogramok ugyanakkor csökkenthetik a monetáris szigorítás hatékonyságát az infláció elleni küzdelemben, hiszen a jövő évtől gyakorlatilag a teljes újlakás-piac energiahatékonynak fog számítani az energiahatékonysági szempontok alapján. Másrészt mivel ismét keresletoldali intézkedésről van szó, lakásár-felhajtó hatása lehet, és a támogatás egy része a fejlesztők oldalán csapódhat le.

Alábbi táblázatunkban látható, mennyivel kedvezőbbek a már meglévő, illetve a bejelentett támogatott lakáshitelek egy átlagosnak mondható, 4,5%-os kamatozású lakáshitelnél:

 

 

Forrás: Portfolio